Мектепке дейінгі мекеме медбикесі қызметінің ерекшеліктері
Мектепке дейінгі жастағы балалардың денесін және психологиялық саулығын нығайту, оларды салауатты өмір салтының құндылықтарына баулу әрбір мектепке дейінгі мекеменің басты мақсаты. Аталған мақсатқа жетуде мектепке дейінгі мекемеде жүргізілетін медициналық жұмыстың, медбикенің алатын орны ерекше..
Балабақша медбикесі ретінде мен санитарлық-гигиеналық режимді бақылауды жүзеге асырамын және де аурулардың алдын алу мен сауықтыру жөніндегі жұмыстарды жүргіземін. Ауруына байланысты келмеген балалардың күнделікті есебін және сырқаттанғандарды оқшаулаймын. Дер кезінде ата-аналарға хабарлап, олардың дәрігерге барып қаралуына кеңес беремін. Жасы келген балаларды төмендегі күнтізбеге сәйкес профилактикалық егу жұмыстарын қадағалап, дәрігердің тағайындауларын орындаймын.
Балабақшаға жаңадан қабылданған балаларды №026у нысанды медициналық құжаттама бойынша қабылдап, оларды жыл сайын медициналық қаралуын қадағалап, тиісті есепке алу, есеп беру құжаттамасын жүргіземін:
- жұқпалы ауруларды есепке алу;
- соматикалық сырқаттану;
- асқынған жұқпалы аурулармен байланысты есепке алу;
- карантинді есепке алу;
- профилактикалық егулерді есепке алу;
- кабинеттерді, топтарды кварцтау;
- тоңазытқыш жабдықтары t-лық режимін есепке алу;
- паразитарлық ауруларды қоздырғыштарды тіркеу;
- гельментке тіркеу;
- педикулезге, қышымаға және дерматитке тіркеу;
- тереңдетілген профилактикалық медициналық тексерулер;
- балаларды диспансерлік есепке алу;
- ауыз қуысы санациясы;
- профилактикалық егулермен қамту;
- диспансерлік бақылау;
- «Перспективалы мәзір» папкасы;
- дайын өнімді сараптау журналы;
- «С» дәрумендеу журналы;
- ас бологы қызметкерлерінің тексеру журналы;
- ас блогына келіп түсетін тез бұзылатын азық-түліктердің сапасын бақылау;
- килокаллорияларды есептеу журналы;
- балалардың күнделікті келуін есепке алу журналы;
- балалардың денсаулық төлқұжаты;
- қызметкерлердің денсаулық төлқұжаты;
- бұйрықтар мен нұсқаулар.
Сондай-ақ диетбике ретінде күнделікті мәзір, ас дайындау сапасын қадағалап, күн сайын дайын тағамның татымын байқаймын. Күнделікті СЭС талаптарына сәйкес тамақты 24 сағатқа сақтауға қоямын.
Топтардың тамақ алу кестесінің орындалуын қадағалап, күнделікті аралау жұмыстарын жүргіземін.
Балалардың дұрыс тамақтанып, өсіп жетілуі үшін ағзаға май, ақуыз, көмірсулар қажет.
Майда 1 малекулада 9 ккал.
Белокта 1 малекулада 4 ккал.
Көмірсуда 1 малекулада 4 ккал. бар.
Май-балалардың жақсы өсуіне әсері көп. Оның ішінде күрделі эфир, глицерин және де карбон қышқылдары бар. Көмірсу көбіне сары май, өсімдік майы, қаймақта, зәйтүн майы сияқты азық-түліктерде көптеп болады.
Ақуыз (углевод)-балалардың өсуіне ең жоғарғы азот қосылған биополимеры тірі амиокислоттан құралған. Ет, балық, жұмыртқа, ірімшік, сүт тағамдарында болады.
Көмірсу — балаларға күш қуат береді. Оның құрамында алдегиид және кетоспирттар болады. Қант, күріш, тары, қарақұмық, дәнді дақылдарда, көкөністер мен жемістерде кездеседі.
Сондықтан да балаларға СЭС бойынша 10 күндік мәзір жасалынады.
Балалар -біздің болашағымыз. Олардың өсіп жетілуіне жан-жақты көңіл бөлінгені дұрыс.